DİRENÇ NEDİR?
Elektrik akımının geçişine zorluk gösteren devre elemanına direnç denir. Devrede kullandığımız direnç değeri arttıkça devreden geçen akım miktarı azalıır. Dirençlerin değerlerini okumak için renkler kullanılmaktadır. 1. renk ve 2. renk değeri tablodan bakılıp aynen yazılır. 3. renk çarpan değeridir. 4. renk ise toleransı ifade eder.


Seri bağlı dirençleri genellikle bir potansiyometrenin önünde ya da gerilim bölücü olarak kullanılır. Seri bağlı dirençlerin toplam eşdeğer direnç değeri hesaplanırken dirençlerin değerleri toplanır. Şekil 2.10 a)’da seri bağlı iki direncin eşdeğerini bulalım:
R1+R2=1kΩ+3.3kΩ=4.3kΩ
Paralel bağlı dirençler ise, akım bölücü olarak devrelerde sıklıkla kullanılır. Şekil 2.10b)’de gösterilen paralel bağlı dirençlerin eşdeğerini bulalım:
1/R= 1/R1+1/R2+1/R3
1/R =1/1k + 1/1k + 1/1k
R=333 Ohm


Elektronik devrelerde seri bağlı dirençlerden ayn akım geçmektedir. Bu durumda devre kolunun iki ucu arasındaki gerilim dirençler üzerinde paylaştırılır. Burada direnci büyük olan devre elemanı üzerinde daha büyük gerilim, direnci küçük olan devre elemanı üzerinde daha küçük gerilim ölçülür.
Örnek şemada 5V luk bir gerilim iki eş değerli direncin seri bağlanamsı ile 2.5V elde edilmesi gösterilmektedir. Özellikle Lojik 1 gerilim seviyesi 3.3V elektronik devre elemanları (Bluetooth, Esp8266) ile iletişim sağlarken bu tarz gerilim bölücü dirençler kullanacağız.

Yorum gönder